Friday, February 4, 2011

how to make beef lagsana?

hehe.
here is the step people!
:)
first of all, bahan-bahan yang diperlukan ialah :

carrot, celery, mushroom, tomato, bawang besar,
bawang putih, black pepper, oregano, spaghetti sauce (ikut suke hati korang nak brand ape)
& yang paling sekali ialah beef la. name pun beef lagsana.
hehe. kalau korang tak suke beef, korang boleh ganti kan dengan ape saje.
ikut citarasa masing - masing. if nak buat vegetarian saje pun boleh jugak.

next step...
tumis bawang besar & bawang putih (minyak jangan banyak sangat) sehingga naik bau.
kemudian masukkan beef. biarkan sehingga ia masak lebih kurang 10min je.
then korang masukkan kan je sume bahan yang lain tu. untuk menyedapkan lagi, korang letak black pepper, garam, gula, oregano (sume bahan ni letak ikut sesedap rase ye)
pastu letak air sikit je. bila sume dah dicampurkan, masak je sampai jadi kering tapi jangan hangus pulak!
masak sampai jadi macam ni tau.
lepas tu buat sos putih/ bechamel sauce

macam mane nak buat?
haaaa, ni la nak bagi tau.
senang je nak buat.
korang hanya perlu susu segar & tepung gandum je.
campur bahan tu kemudian masak sampai pekat.
sukatan die 1 cawan susu : 1 sudu besar tepung.
(tapi aku buat ikut suke hati je.haha)

bile sume dah masak...
macam ni la rupenye. before terlupe lagsana skin korang boleh beli je kat kedai.
pastu bile nak gune baru rendam dalam air suam. depends la korang nak buat bape layer pun. mula-mula ambil sekeping lagsana skin tu, letak kat dalam foil (macam gambar kat atas tu ye) then letak beef yang kita masak tadi, bechamel sauce & mozarella cheese. pastu ulangi proses yang sama lagi sekali dan diakhiri dengan lagsana skin , bechamel sauce & mozarella cheese.
kemudian boleh la dibakar dengan suhu 180 degree celcius selama 20-25 minit.
before bakar...

SIAP! :D
after bakar...

*sorry sebab bahasa ikut suke hati je, haha.






Lots Of Love :)
will be update more later

No comments:

Post a Comment