Wednesday, December 26, 2012

Quiche spinach + mushroom + beef pepperoni

ehem!ehem!
selamat menjamu mata for ur lunch!
hehehe.

bahan-bahan nak buat pastry :
- 250g tepung gandum
- 125g butter (guna yang sejuk)
- 1 biji kuning telur
- 3-4 sudu air sejuk

mula-mula campur butter dengan tepung.
guna tangan jer, sampai jadi macam bread crumb.
pastu masuk kuning telur.
last sekali baru masukkan air sedikit demi sedikit.
sampai adunan tu jadi doh yang boleh di uli la.
bila dah siap, boleh la bentukkan dalam bekas pastry.
bakar pada suhu 170'C selama 20 minit,
atau sampai jadi warna keperangan.

bahan-bahan nak buat filling :
- 250ml krim 
(nak guna susu segar pun boleh, tp kalau nk sedap guna krim)
- 3 biji telur
- garam & lada letak sekucup rasa
- keju mozarella
- cendawan,bayam,beef pepperoni
kuantiti tu main hentam jerrr.
so pandai-pandai la ye.
haha.
jangan lupa potong kecik2
(yang ni boleh tukar ikut selera masing-masing)

bahan-bahan untuk filling tu nak masak dulu pun boleh,
tak nak masak pun boleh.
ikut suka hati.
tapi aku masak dulu.
campur semua bahan tu secukup rasa kecuali telur & keju,
masak sampai mendidih.
lepas tu biar bagi sejuk sikit,
baru masukkan telur & terus kacau sampai rata.
last sekali boleh la tuang dalam pastry tadi,
taburkan keju ikut suka.
lagi banyak lagi sedap!
bakar 200'C selama 20 minit,
atau sampai nampak macam dalam gambar.
hehe. 







Lots Of Love :)
will be update more later

No comments:

Post a Comment